Hva er forskjellene på elektriske kjøretøy?

EV

Electric Vehicle. En bil som drives av en eller flere elmotorer som får strøm fra en batteripakke, kalles elbil i Norge.

HV

Hybrid Vehicle. En bil som drives av en kombinasjon av en eller flere elmotorer fra en batteripakke, samt en bensin- eller dieselmotor. Dette kalles mildhybrid og ikke-ladbar hybrid.

PHV

Plug-in Hybrid Vehicle. Hybridbil som drives av en kombinasjon av en elektrisk motor og en bensin- eller dieselmotor. PHV-biler kan ikke lades gjennom bensin- eller dieselmotoren.

PHEV

Plug-in Hybrid Electric Vehicle. PHEV er en hybridbil som kan kjøres med elmotor(er) og en bensin- eller dieselmotor. Fremdriftsbatteriet lades opp med motoren som et aggregat, regenerering eller ved en ladestasjon. Dette kalles ladbar hybrid eller ladehybrid.

Hva er forskjellen på PHEV, HV og PHV?

PHEV- og PHV-biler har et batteri som kan lades direkte fra en ekstern strømkilde. Fordi de har denne muligheten, har PHEV og PHV lengre rekkevidde enn HV-biler. PHEV-biler kan også bruke en bensin-/ dieselmotor til å produsere strøm til batteriet, det kan ikke PHV-biler. Går PHV-bilen tom for strøm, må den fungere som en HV-bil til den blir ladet opp fra en ekstern strømkilde.

Plug-in Hybrid Electric Vehicle

Målet for hybridbiler med plug-in mulighet er å sette en ny standard for drivstoffeffektivitet. Drivstofforbruk og utslipp måles gjennom en fast kjøresyklus som er bestemt av EU (NEDC/WLTP)*. Resultatet av målingen blir oppgitt som forbruk ved kjøring i by, på landevei og blandet kjøring.

Selv om alle biler kommer med et oppgitt drivstofforbruk og/eller en rekkevidde for elektrisk kjøring, er det mange faktorer som påvirker faktisk forbruk. Temperatur, kjørestil, last, bruk av varmeapparat/klimaanlegg, bruk av tilhenger og topografi er noen av de vanligste faktorene som gjør at faktisk forbruk kan oppleves som lavere enn det som oppgitt for den aktuelle bilen.

*Fram til 2018 var NEDC (New European Driving Cycle) EU’s standard for testing av drivstofforbruk og utslipp. I 2018 ble WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) introdusert som en ny og mer nøyaktig teststandard.

VIL DU VITE MER OM

Outlander PHEV?

VIL DU VITE MER OM

i-MiEV?